Пропускане към основното съдържание

Винен кебап в зимната вечер

Като замирише на задушено и вино, когато навън е мрачно в пет следобед и без да има сняг и да не е настъпил декември все още, а навън въздухът да " щипе" и да искаш да се прибереш на топло, значи зимата е дошла:) А какво по-подходящо от винен кебап за вечеря и чаша отлежало червено вино, разбира се:)
Необходими продукти за винения кебап:
- 500 гр. телешко или свинско месо;
- 500 гр. доматено пюре;
- 1 с.л. олио;
- 50 гр.краве масло;
- 3 ч.л. нишесте;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 1/2 чаша червено вино;
- 1 ч.ч.ориз
- сол, черен пипер, дафинов лист,бахар

Правя и следните уточнения:
Когато готвите телешко, е хубаво да си го приготвите от предишната вечер. Аз правя така: наразвам го и го начуквам. След това го слагам в съд пълен с прясно мляко и го обърквам със счукан бахар и черен пипер. Престоява в хладилника една нощ  и на сутринта месото е готово за готвене.
Относно необходимото за кебапа червено вино, съм сложила половината на чашата, която е на снимката.
И така, нарязвате на кубчета месото, което сте избрали и заедно с почистените и нарязани моркови и лук, ги слагате да се запържат за около 10 минути с една лъжица олио и малко питейна вода. Ако готвите телешко, вместо вода изсипвате прясното мляко, в което е киснато. След това задушавате на тих огън за около час. Стане ли крехко месцето, го вадите от тенджерата и на дъното запържвате три чаени лъжици нишесте заедно с маслото.
Хубаво бъркате, за да не загори. Добавяте доматеното пюре, сготвеното вече месо, виното, подправките на вкус и ориза. Оставяте да къкри на тих огън, като периодично разбърквате и добавяте вода при необходимост. Когато оризът е сварен, яденето е готово.
За предястие - червена супа, рецептата тук- http://janipetrova.blogspot.com/2014/11/blog-post_19.html  като картофите бяха заменени с карфиол.
На снимката вместо хляб съм сложила от содената питка със слънчогледови ядки на мама:)
Да ви е сладка зимната вечер:)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…