Пропускане към основното съдържание

Тортила - пица за вечеря:)

За мен по-важна кауза от тази да правя семейството си щастливо, няма. А като видя вкъщи как всички с радост чакат да станат готови моите творения в кухнята, няма как да не обичам готвенето!
Тази рецепта нямаше как да не се сътвори. В хладилника имах тортили, на които заплашително им свършваше срока на годност, а четвърта поредна вечеря завиване и развиване, приготвяне, пълнене и сипване на поредното количество зеленчуци, месо и подправки ми се стори вече не-толкова привлекателна идея.
Попаднах на една статия на Лорейн Паскал именно за тортили-пици, но аз реших да опростя нещата според вкуса вкъщи. Ето я оригиналната рецепта: http://www.lorrainepascale.com/news/2014/09/29/simple-tortilla-pizza-bites/6198
Моята интерпретация.
Необходими продукти за четири порции:
- 4 бр. тортили;
- 4 бр. печени чушки;
- 4 бр. домати;
- 50 гр. разстопено масло;
- 200 гр. изчистени маслини;
- една глава и половина нарязан на кръгчета стар лук;
- натрошено сирене за поръсване;
- настърган кашкавал за поръсване;
- зехтин за поръсване;
- риган;
- рукола.
Приготвяне:
Върху хартия за печене, сложена върху тава, се слага една тортила.Всяка тортила се намазва с разстопеното масло. Редят се по една изчистена и нарязана печена чушка, шепа от  нарязания и изчистен от люспите лук; шепа изчистени и разполовени маслини, един нарязан на кръгчета домат и се поръсва с натрошеното сирене и ригана.
Така я слагате да се запече за 5-6 минути в предварително загрята фурна на 200° БЕЗ обдухване, на предпоследния най-горен ред. Ако пуснете обдухването, рискувате много да я изсушите.
Изваждате вече почти готовата пица и се захващате със следващата. Непосредствено преди вечеря, поръсвате със зехтин, настъргвате кашкавал отгоре и  връщате всяка пица по отделно да се запече за още 5 минути или докато се разстопи хубаво кашкавала. Накрая украсявате с измита и накъсана рукола.
Направете пицата по ваш вкус, сменете съставките, ако искате, но имайте впледвид, че основата ви е тънка. Накрая не забравяйте да ползвате ръкохватки и да изключите фурната.
А ако ви кажат и " Ама то наистина мирише на пица!", както казаха на мен, значи сте си свършили работата:)
Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…