Пропускане към основното съдържание

За съботно-неделните чудни закусчици:)

Много обичам палачинки! Че кой не ги обича! Особено с мед и орехи...или с кашкавалче:) Мммммм....
Но у нас се става рано независимо от деня и няма кой да ме чака да се суетя над тигана два часа:) Така че, докато търсех вчера в нета идеи за не много мазна, вредна, но пък вкусна закуска попаднах на рецепта за немска палачинка в блога на luluto  и я приготвих точно по описания там начин....е почти де:) Там рецептата е за две тави. Аз имам четири- едната е ОК, втората е пълна с храна, третата не влиза във фурната, а за четвъртата така и не се сетих:)  Та, нали съм си лакомийка викам си " Ще си направя пълната доза, пък каквото не се побере ще разливам, където намеря:)....
Рецептата:
-6 яйца
-350 мл. прясно мляко
-1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 супени лъжици захар
- щипка сол
-ванилия
-75 гр. краве масло
Яйцата се разбиват със захарта. Аз сложих 2 лъжици, вместо 3.Добавя се млякото, солта и ванилията. Относно ванилията-аз използвах една течна есенция и ми стана едно хубаво от чудния аромат, но сигурно и с такава на прах ще стане добре.Добавя се и брашното и всичко се обърква до консистенция на боза. През това време сме загряли фурната на 200°C .Слага се тавата за малко в нея да се нагорещи. С ръкохватка или друго платнище предназначено за хващане на горещи съдове я вадите след една две минути и слагаме маслото да се разстопи. След като добре сме намазнили съда( включително и по вътрешните страни), изсипваме сместа и я връщаме във фурната да се пече 15 минути, след което намаляваме температурата на 180°C и печем още 5-10 минути.
Аз изсипах малко повече от половината смес в тавата, а останалата - в силиконови формички за кексчета:) И нали съм си романтичка-цветни и някои във формата на сърца:)
Е, това е! Внимавайте да не се опарите и яжте с удоволствие! Гарнирайте с каквото ви душа иска! Животът е усмихнат щом имаме усмихнато отношение към него:):):)
Прекрасен ден ви желая:)
Жани


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…